Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi)

Boyun Fıtığı Ameliyatlarından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boyun fıtığı ve boyun omurga ameliyatlarından sonra sorunsuz bir iyileşme dönemi için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir.

İstirahat

Ameliyat sonrası hastaneden taburcu olduktan sonra genel olarak yatak istirahatine çok ihtiyaç duymazsınız. Ancak dinlenmeniz gerekir. Yüzeysel (ciltten görünen) yaranın iyileşmesi süreci ilk 1 haftadır. Bu süre içerisinde egzersiz ve yorucu faaliyetlerde bulunmamanız gerekir.

Boyunluk

Doktorunuzun önerisine bağlı olarak boyun ameliyatlarından sonra boyunluk kullanmanız gerekebilir. Önden yaklaşılan boyun ameliyatlarında disk mesafesi boşaltıldıktan sonra araya kemik grefti konulmuş kafes uygulaması yapılabilir. Arkadan yaklaşılan boyun omurga ameliyatlarında da halk arasında platin tabir edilen vida-rod sistemleri kullanılabilir. Bu şekilde üst ve alt boyun omurga kemikleri arasında füzyon denilen kemikleşme sağlanmış olur. Bu kemikleşme sürecinin sağlıklı gerçekleşmesi için ve derin yaranın iyileşme sürecinde boyunluk kullanmanız gerekebilir. Süresi doktorunuzun önerisine göre size belirtilecektir. Kullanacağınız boyunluğun boyun kalınlığınıza uygun iki parçalı çeneyi sabit tutan hareketi engelleyen tercihen yüksekliği hafif ayarlanabilir ve terletmeyen bir boyunluk olması önerilir. Sürecin sonunda boyunluğu size önerilen boyun egzersizleri ile koordineli şekilde ve aşamalı olarak çıkarmanız hareketsizliğe bağlı oluşabilecek boyun kası zayıflıklarını ve olası kas eklem ağrılarını engelleyecektir.

Yara Bakımı

Pansumanın yara yerine doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe ilk 1 hafta süre ile ve gün aşırı yapılması yeterlidir. Steril bir spanç veya pamuğa %10 povidone (Betadin, Baticon vs) döküp dikiş olan bölüme bastırmadan sürmeniz ve steril bir spanç ile kapatıp hava alan üzerini flasterle veya eczanelerde bulabileceğiniz hazır kendinden yapışkanlı steril yara petleri ile kapatmanız yeterlidir. Yara yerine su kaçmaması, mikrop kapmaması önemlidir. Yazın terliyorsanız pansumanınızı daha sık değiştirmenizi öneririz. Yara yerinde kızarıklık, akıntı olursa mutlaka doktorunuza haber veriniz. Ameliyat yerinde karıncalanma, uyuşukluk sertlik hissi olabilir hatta çok hafif şişlik olabilir endişelenmeyin.

Banyo

Ameliyattan sonraki ilk günden itibaren yara yeri su geçirmez pansuman ile duş şeklinde banyo yapabilirsiniz. Yara yerine su değmemesi enfeksiyon açısından önemlidir. Banyo sonrası pansumanınızı değiştirip normal pansuman sistemi ile kapatınız. 1 hafta-10 gün sonrası yara kapandıktan sonra açık duş yapabilirsiniz ancak yara bölgesini ovmayınız varsa kabukların kendi düşmesini bekleyiniz.

Sigara

Yara iyileşmesi döneminde sağlığa zararlı maddelerin kullanılmaması gerekir. Yara iyileşmesini olumsuz etkilerler. Sigara kullanımı omurlar arası disk yapısını bozduğu için zaten fıtık oluşum sebeplerindendir.

Yastık

Genel olarak ortopedik boyun yastığı kullanımı uygundur. Ancak kimi insan yüksek yastık veya alçak yastıkta daha rahat eder. Kimisi de ortopedik tip yastıklarda rahat edemediğini söylemektedir. Bizim önerimiz daha çok başınızın en rahat ettiği, rahat uykuya dalabildiğiniz ve sabah ağrısız sıkıntısız kalktığınız yastık tipini kullanmanız yönündedir.

Kontrol

Ameliyat sonrası yüzeyel yaranın yani dikişlerin iyileşme süreci ortalama 1 haftadır. Derin yaranın yani omurga bölgesindeki yerin iyileşme süreci ise ortalama 1 aydır. Bu nedenle ameliyat sonrası 1 hafta-10 gün içerisinde ilk kontrolünüz ve 1. ay da ikinci kontrolünüz için doktorunuzdan randevu almanız gerekir. 3 ay ve 1 yıl sonraki muayeneleriniz boyun ve kol kaslarınızın kuvveti duyu fonksiyonunuzun değerlendirilmesi açısından önemlidir.

Seyahat

Taburcu olduktan sonra eve araç içinde oturarak gitmenizde sakınca yoktur. Boyunlukla boynunuzu sağa sola döndüremeyeceğiniz için trafik güvenliği açısından araç kullanmanız önerilmez. Uzun yolculuk için en az 1 hafta 10 gün geçmesinde fayda vardır. Böyle bir yolculuk yapmanız gerekli ise mutlaka doktorunuza danışınız.  Daha sonraki süreçlerde uzun yolculuklarda yumuşak sünger tipi boyunluk kullanımı sizi rahatlatabilir. Molalarda kısa esnetici gerdirici hareketler kas ağrısı oluşmasını azaltacaktır.

Egzersiz

Boyunluk kullanan hastalarda kas ve eklemler bir süre hareketsiz kaldığı için boyun kaslarında zayıflama görülebilir. Bunu engellemek için boyunluğu aşamalı olarak çıkarmanız (önce yarım saat çıkarın sonra tekrar takın, dinlendirin sonra giderek çıkarma sürelerini arttırın) ve bu arada doktorunuz tarafından size verilen boyun ve omuz egzersizlerini gün içerisinde sık sık tekrarlayın. Boyun kaslarınızın kuvvetlenmesi ve kas ağrılarınızın oluşmaması için bu egzersizler önemlidir. Hatta bu egzersizleri hayatınızı bir parçası olarak sürekli yapmanız yeni oluşabilecek fıtık ve boyun ağrılarını önlemekte önemli rol oynayacaktır.